På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Interiörbild från Kiruna Stadshus.

Kiruna Stadshus

Öppet: Måndag - Fredag kl 07.30 - 17.00. Lördag och Söndag stängt.

Här kan du se dokumentationen i 3D (länk i nytt fönster)

Kiruna Stadshus är en av efterkrigstidens viktigaste offentliga byggnader i
Kiruna och i Sverige. Den representerar den framtidstro som rådde under högkonjunkturen efter andra världskriget. Den är också en god representant för hög kvalitet i byggande, material och detaljer som är kännetecknande för uppbyggnaden av Kiruna.

Stadshuset, som invigdes 1963, har ett mycket betydelsefullt läge i Kiruna. Det ligger fritt och öppet i sluttningen mitt emot gruvberget Kirunavaara. Huset byggdes efter en lång diskussion om behovet av en förvaltningsbyggnad. Det uppfördes efter ritningar av Arthur von Schmalensee som vann arkitekttävlingen om nytt stadshus. Tävlingsbidragets namn var "Igloo" som vann tack vare dess praktiska och konstnärliga förtjänster och stora trevnadsvärden.

Den rektangulära byggnaden är tre våningar mot staden och fem våningar mot gruvan och fjället. Entrén vänder sig mot staden. På taket finns det asymmetriskt placerade klocktornet som är ett av Kirunas viktigaste landmärken. Våren 2017 inleddes nedmonteringen av klocktornet som flyttas till torget vid nya stadshuset och länskonstmuseet.

Läs mer om flytten av klocktornet (länk till nyhet)

Byggnadsvolymen är dominerande och enkel med tegelklädda fasader. Interiören är uppbyggd med arbetsrum kring den stora entréhallen som fungerar som kirunabornas "vardagsrum". I byggnaden finns många inredningsdetaljer och konstverk av hög kvalitet. Stadshuset fick redan 1964 Svenska Arkitektföreningens Kasper Salin pris som Sveriges vackraste offentliga byggnad. Stadshuset skyddades som byggnadsminne enligt Kulturmiljölagen år 2001, men skyddet upphävdes på grund av påverkan från gruvdriften.

Kiruna Stadshus kommer inte att flyttas i sin helhet utan rivas. Från och med hösten 2018 kommer lokalerna inte att vara tillgängliga för besök. Huset är dokumenterat i olika sammanhang och delar av huset kommer att återbrukas. Exempelvis kommer ytterdörrens handtag av Esaias Poggats att fästas i ytterdörrarna i det nya stadshuset. Även den grundläggande inredningsidén för rummet som används som bibliotek och för borgerliga vigslar, överförs till nya stadshuset. Där utgår färg och form från den magnifika tavlan av Helmer Osslund "Höstliga färger i fjällen".

Publicerad av: Ulrika Hannu

Senast ändrad: 2017-12-14