Röstkort och röstlängd - Kiruna.se

På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Röstkort och röstlängd

Om du har rösträtt så får du ett röstkort. Röstkortet får du i brevlådan cirka tre veckor innan valet. Om du ska förtidsrösta så måste du ha med dig röstkortet. Har ditt röstkort kommit bort så kan kommunens valadministration skriva ut ett nytt, ett så kallat dublettröstkort.

På röstkortet finns information om vilka val du har rösträtt till samt din vallokals adress och öppettider. Om du anser att uppgifterna om dig på röstkortet inte stämmer måste du skriftligen begära rättelse. Detta gör du hos Länsstyrelsen.

Röstlängden tas fram 30 dagar före varje val. Inför valet till riksdag-, kommun- och landsting så fastställs röstlängden den 28 augusti. Det är uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen som avgör vem som har rätt att rösta och var. Det innebär att väljare bosatta i Sverige tas upp som röstberättigade i det valdistrikt där de var folkbokförda 30 dagar före valdagen.

Publicerad av: Maria Lindgren

Senast ändrad: 2018-08-16