På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Peter Niemi, kommunchef, Kiruna kommun, Stefan Sydberg, 2:e vice kommunstyrelseordförande, Kiruna kommun och Jan Fjordell, VD, Tekniska Verken i Kiruna AB klippte band och invigde den nya stadionbyggnaden på Matojärvi.

Stadionbyggnaden på Matojärvi invigdes

Med bandklipp och fika invigdes den nya stadionbyggnaden på Matojärvi samtidigt som den nya fyrstolsliften som ska byggas på Luossavaara presenterades.

Kommunledning, leverantörer och projektledning, skidföreningar och Skidkuldeltagare samt andra intressenter fanns på plats på Matojärvi den 6 februari.

-Den nya stadionbyggnaden på Matojärvi och den nya fyrstolsliften på Luossavaara, som även ska fungera under barmarksperioden, skapar fina förutsättningar för kirunaborna och besöksnäringen i Kiruna, säger Stefan Sydberg, andra vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det var våren 2017 som kommunstyrelsen i Kiruna beslutade om en utvecklingsplan för området Luossavaara/Matojärvi, som innehåller flera delprojekt och där stadionbyggnaden på Matojärvi och sittliften på Luossavaara ingår. Utvecklingsplanen har tagits fram i dialog med föreningar och näringsliv i Kiruna.

I början av 2017 stod fem vallabodar klara på Matojärvi idrottsplats och i augusti samma år invigdes en beachwolleybollplan vid Matojärvi islada. Dessutom har det byggts ett förråd för friidrotten. Totala investeringen för detta har uppgått till 10 miljoner kronor.

Satsningen på Matojärvi fortsätter med fyra stycken omklädningsrum med kopplade förråd för Ishockeyn och två stycken omklädningsrum för allmänhet, skidor, konståkning, friidrott, barmark, tillgängligt för alla kirunabor året om, en satsning på ytterligare 16 miljoner.

Jan Klein, strateg berättar att kommunen arbetar vidare med de olika delprojekten i utvecklingsplanen för friluftsområdet Luossavaara/Matojärvi.

-Det handlar bland annat om ett delprojekt för utökad snöproduktion för både alpin och längdskidåkning där målet är att minska snöläggningstiden. Dessutom finns planer för ett färdstråk för det rörliga friluftslivet mellan Luossavaara och Matojärvi via Snötippsvägen för året runt bruk. Totala satsningen på Luossavaara ligger under 2018 på omkring 30 miljoner kronor.

Andreas Hancke, var en av de många deltagarna i IFK Kirunas arrangemang Skidkul på Matojärvi, som gick av stapeln efter invigningen av stadionbyggnaden.

–Jag kommer ofta hit till Matojärvi, både sommar- och vintertid. Det är positivt med den nya fräscha stadionbyggnaden och bra att det finns en vallabod för allmänheten, tyckte Andreas.

Publicerad av: Marianne Nordmark