På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

"Doubt and Faith" av 2017 års Kirunastipendiat Filippa Barkman

Kirunastipendiet

Skicka in tre bilder på dina konstverk och tävla om en åtråvärd titel som Kirunastipendiat.

2017 års Kirunastipendium söktes av 205 konstnärer.

Fillippa Barkman, 35 år från Skarpnäck, Stockholm utsågs till 2017 års Kirunastipendiat.

Filippa Barkman är utbildad vid både Konsthögskolan i Bergen och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Motivering:
”Filippa Barkman har tilldelats Kirunastipendiet för 2017 för sin vilja att berätta något viktigt och mana till eftertanke. De verk som hon vunnit med är subtila och ärliga porträtt som med en säker pennföring för fram en allvarsam och granskande blick, vilken möter betraktaren med stor integritet."

Tanken på ett konstnärsstipendium väcktes av Kiruna Konstgille 1957 och 1959 beslutade kommunfullmäktige att två stipendier på vardera 3.000 kronor årligen skulle utdelas till i Sverige verksamma konstnärer. 1994 höjdes stipendiet till 20.000 kr. Från och med 1999 finns bara ett stipendium och beloppet är nu 40.000 kr.

Syftet med Kirunastipendiet är dels att göra Kiruna känt bland konstnärerna som ett värdefullt och intressant motivområde, samt dels att stimulera konstintresset i staden genom att ge kirunaborna möjlighet att bekanta sig med högklassig aktuell svensk bildkonst.

Stipendiebeloppet är 40.000 kr och kan sökas av i Sverige verksamma bildkonstnärer. Dessutom köper Kiruna kommun konst av konstnären i samband med den s.k. stipendiatutställningen för ca 40.000 kr. Stipendiatutställningen äger rum under hösten i Kiruna Stadshus. Kirunastipendiaten förbinder sig att vistas inom Kiruna kommun ca en månad och får ställa ut i Kiruna Konstgilles regi i Kiruna Stadshus. Under vistelsen i Kiruna ställer LKAB en lägenhet till förfogande. Konstnärer som erhållit Kirunastipendiet har därefter under sin livstid möjlighet, i mån av utrymme, till fri bostad i Kiruna. Kirunastipendiat, som bor eller härstammar från Kiruna, kan använda Kirunastipendiet för konststudier eller konstnärlig verksamhet på annan ort.

Många sökanden
Antalet sökande till Kirunastipendiet har de senaste åren pendlat mellan 145 och 205 sökande.

Åtta ledamöter
Kirunastipendiets jury består av 8 ledamöter, varav 1 från KRO, 1 från Konstnärsförbundet, 1 från Kiruna Konstgille och 5 från Kiruna kommuns kultur- och utbildningsnämnd.

Tre konstverk bedöms anonymt
Konstnärer som ansöker om stipendiet ska skicka in bilder på tre konstverk. Juryn får veta konstverkens namn, använd teknik och verkens storlek. Juryn väljer ut fem finalister som får sända tre konstverk var till Kiruna. Behovsprövning förekommer inte, utan de konstnärliga kvalifikationerna är helt utslagsgivande. Stipendiekommittén får inte veta konstnärens namn förrän efter valet av stipendiat är utfört.

Ansökan
Ansökan ska göras på konstpool.se senast 30 november 2017.

Innehållsansvarig: Lennart Lantto

Publicerad av: N N

Senast ändrad: 2013-04-16