På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Minoritetsspråksboendet Gläntan

Minoritetspråksboendet Gläntan, ligger i natursköna Kiruna, nära friluftsområde och elljusspår. Vacker natur finns i närområdet. Minoritetspråksboendet är uppdelat i två avdelningar. Våning ett för samisktalande brukare, våning två för finsktalande/meänkieli talande brukare. Sammanlagt finns 32 lägenheter. Alla brukare har egen lägenhet med trinett, dusch och toalett. Varje avdelning har gemensamt kök och vardagsrum. Minoritetspråksboendet har en trevlig gård med bra uteplats, som uppskattas av våra brukare. Vi har även en fin grillplats på gården.

4 juni 2013 invigdes Minoritetspråksboendet. Dessförinnan var det ett ordinärt äldreboende. Vi har sjuksköterskebemanning dygnet runt. Minoritetspråksboendet har två sjuksköterskor på plats dagtid alla vardagar. Övrig tid har vi tillgång till sjuksköterskor i jour. Läkarrond genomförs varje vecka och oftare vid behov. Sjukgymnast och arbetsterapeut besöker boendet vid behov.

Minoritetspråksboendet arbetar efter äldreomsorgens gemensamma värdegrund, som bygger på Respekt, Ansvar, Samverkan i Kiruna Kommun. Vi sätter gott bemötande och trygghet i fokus för våra brukare. Vi tillämpar kvarboendeprincipen, som innebär att ingen skall behöva flytta om hälsotillståndet försämras, så länge god och säker vård och omsorg kan ges på plats.

Vi får maten från Jägarköket, vi lägger stor vikt på trivsam måltidsmiljö. Vi lagar även viss mat själva, till exempel med anknytning till de olika kulturerna, då avbeställer vi maten från Jägarköket. Hos oss luktar det ofta hembakt bröd och bullar. Eftersom vi har flera olika kulturer hos oss, firar vi såväl finska/meänkieli, samiska/svenska högtidsdagar. Om väderleken tillåter går vi även ut och grillar kött eller en korvbit. Detta sker även vintertid då elden är en varm och bra källa till samvaro.

Eftersom Kiruna Kommun är en förvaltningskommun som ska erbjuda vård och omsorg på respektive minoritetsspråk för den som så önskar, har boendet språkkompetens i samiska, finska och meänkieli dygnet runt. Individanpassade aktiviteter ordnas dagligen med brukaren. Vi har även gruppgymnastik med brukarna. Sång och musikstunder i de olika språken, har vi ofta. Vi samarbetar med finska förskolan Lilla Björn och sameskolan och de besöker oss med jämna mellanrum. Vi vill ha ett generationsumgänge hos oss, barn och äldre tillsammans vilket är mycket uppskattat. Vi har även gudstjänster på Minoritetspråksboendet.

Minoritetspråksboendet har även inlett samarbete med Studiefrämjandet och olika föreningar i Kiruna.

Besök oss gärna här på Minoritetspråksboendet, eller ring oss för en pratstund. Se kontaktuppgifter till höger.

Kund och Personal möts

Publicerad av: Lotta Engvall

Senast ändrad: 2018-06-28