På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

HVB -Hem för vård och boende

HVB hem för ensamkommande ungdomar

HVB står för "hem för vård och-eller boende". Kommunen driver flera hem för ensamkommande ungdomar som är i åldrarna 15-17 år och de får bo i hemmen tills de blir18 år.

Det är beslutat enligt lag att alla landets kommuner är skyldiga att ta emot ensamkommande asylsökande barn och ungdomar som Migrationsverket anvisar. Antalet beräknas utifrån kommunens storlek, invånarantal. Det är socialtjänstens ansvar att hitta lämplig placering för dessa ungdomar likväl som alla anda barn och ungdomar som behöver placeras. I de flesta fall så placeras de ensamkommande ungdomarna i kommunens egna HVB hem. Anda alternativ kan vara familjehem och vid platsbrist i befintliga boenden, HVB eller familjehem på andra orter i landet.

Boendena är bemannade dygnet runt och personalen som arbetar i verksamheterna kallas handledare.

Ungdomarna ska ha en godman (utses av Överförmyndarnämnden) som har till uppdrag att företräda dom gällande bland annat asylprocessen och kontakter med Migrationsverket och andra myndigheter.

De flesta ensamkommande ungdomar som kommit sedan uppstart av det första HVB hemmet 2011, är idag verksamma och aktiva inom såväl arbetslivet som föreningslivet i Kiruna.

 
Intresserad av att jobba hos oss eller hjälpa till på något annat sätt?
Vill du jobba som timvikarie i HVB hem, kontakta Bemannings-och rekryteringsenheten ( BoR), se kontaktuppgifter till höger. 

Vill du bli godman för ensamkommande, kontakta Överförmyndarnämnden, se kontaktuppgifter till höger.

Vill du bli familjehem, ring kommunens växel telefon 0980-70 000 och be att de kopplar dig till någon av familjehemssekreterarna.

 

Innehållsansvarig: Marianne Kitti

Publicerad av: Tuija Tikkala

Senast ändrad: 2018-04-17