På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Tandvård

Personer som har ett stort omsorgsbehov eller funktionsnedsättning kan ha rätt till tandvårdsintyg och uppsökande tandvård. Med tandvårdsintyg har man rätt till tandläkarbesök för en nödvändig tandvård inom högkostnadsskyddet.

Till nödvändig tandvård räknas åtgärder som gör att personen kan äta, åtgärder som lindrar smärta och obehag i munnen samt förebyggande behandling. Uppsökande tandvård innebär hembesök av tandvårdspersonal från NLL en gång per år.

Detta kan gälla:

* Person som kommunen har hälso- och sjukvårdsansvar för och som har ett varaktigt behov av omfattande vård- och omsorgsinsatser.
* Person som får varaktig och omfattande hemsjukvård.
* Person som omfattas av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
* Person som bor i egen bostad och har ett varaktigt behov av omfattande personlig omvårdnad under större delen av dygnet det vill säga minst 3 gånger/dygn samt antingen tillsyn under natten eller larm. Detta ska gälla oavsett vem som genomför omvårdnaden.

Publicerad av: Stefan Wikström

Senast ändrad: 2013-12-17