På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Kirunas gamla stadsnät

Stadsnät kallas de bredbandsnät som är geografiskt begränsade och då ofta till en kommun. Kiruna stadsnät är ett öppet bredbandsnät för överföring av data med ljusets hastighet via optisk fiber som har en näst intill obegränsad kapacitet.

OBS! 2017-08-03 och ungefär en vecka framåt kommer länken till Kiruna Stadsnät ej att fungera. Gå istället till följande adress under tiden: https://ko.teracom.se/nat/kiruna

Ägande
Kiruna stadsnät ägs genom kommunal förvaltning och omfattar endast byggnation av bredbandsnät samt erbjuder hyra av fiber även kallad svartfiber till olika tjänsteleverantörer.

Öppet nät
Ett öppet bredbandsnät är en infrastruktur som är tillgänglig för marknadens alla aktörer på likvärdiga villkor. Nätet är öppet för alla som vill hyra fiber och för alla som vill erbjuda tjänster i ett aktivt nät. Tanken med stadsnätet är att agera operatörsneutral infrastruktur, där stadsnätet står för själva uppkopplingen men tjänsterna som (internetuppkoppling, telefoni, TV mm.) tillhandahålls av kommersiella aktörer även kallad tjänsteleverantörer. En kommunikationsoperatör sköter kontakten mellan tjänsteleverantörer och slutanvändaren som har möjlighet att välja mellan flera konkurrerande tjänsteleverantörer.

Anslutning
Ansöka om anslutning till stadsnät görs genom en kommunikationsleverantör 
www.kirunastadsnat.se. Det är en portal där man kan göra förfrågan om att bli ansluten till Kiruna stadsnät och även hitta vilka tjänsteleverantörer som verkar i stadsnätet. Även nyheter och driftinformation och felanmälan hanteras på denna hemsida.

Felanmälan
Om du har problem med din internetuppkoppling ska du vända dig direkt till din internet leverantör som hjälper dig. Om du inte vet vem som är just din internet leverantör kan du hitta alla här.

Innehållsansvarig: Roger Andersson

Publicerad av: Thomas Grundström

Senast ändrad: 2017-12-14