Google translate text, här kan du översätta din sida.

Kiruna stadshus

Besök Kiruna Stadshus under det sista verksamhetsåret. Öppet: Måndag - Fredag kl 07.30 - 17.00. Lördag och söndag stängt.

Kiruna Stadshus som invigdes 1963 uppfördes efter ritningar av Arthur von Schmalensee. Den rektangulära byggnaden är tre våningar mot staden och fem våningar mot gruvan och fjället. Entrén vänder sig mot staden.

Kiruna Stadshus kommer inte att flyttas i sin helhet utan rivas. Huset är dokumenterat i olika sammanhang och delar av huset kommer att återbrukas. På taket fanns det asymmetriskt placerade klocktornet som är ett av Kirunas viktigaste landmärken. Våren 2017 inleddes nedmonteringen av klocktornet som framöver kommer att finnas på stadstorget vid nya stadshuset och länskonstmuseet.

I stadshuset kan du bland annat besöka vårt infocenter och få veta mer om stadsomvandlingen. I infocenter finns en lekhörna för barnen. Du kan också göra en konstvandring i "kirunabornas vardagsrum", och se verk av bland annat Lars Lerin, Sven X:et Erixson och Aili Kangas. I stadshushallen finns också en stadsmodell att titta på.

Fakta och dokumentation finns på Kiruna kommuns hemsida, se länk under Relaterat.


Stadshushallen med Axel Sjöbergs stora målning av Kiirunavaara från 1906.

Publicerad av:  Martina Aho

Senast ändrad:  2017-06-20