Google translate text, här kan du översätta din sida.

Arkitekttävlingar

År 2013 pågick två arkitekttävlingar i Kiruna. Under året sa Kirunas politiker ja till vinnarna av tävlingarna för ny stadskärna respektive nytt stadshus.

Intresset var stort när arkitekter från hela världen gavs möjlighet att skicka in intresseanmälningar till de båda arkitekttävlingarna. En jury för arkitekttävlingen för en ny stadskärna tog ut tio tävlande team som lämnade in förslag. Våren 2013 utsåg en tävlingsjury White arkitekter tillsammans med Ghillardi + Hellsten Arkitekter, Spacescape AB, Vectura Consulting AB och Evidens BLW AB till vinnare av tävlingen med bidraget Kiruna 4-ever. Den 26 mars 2013 sade kommunfullmäktige i Kiruna ja till att fortsätta arbetet med det vinnande förslaget, Kiruna 4-ever, i Kiruna kommuns stadsbyggnadstävling.

En jury för arkitekttävlingen för ett nytt stadshus tog ut fem team till att tävla vidare. Hösten 2013 utsåg juryn tävlingsbidraget Kristallen, ritat av Henning Larsen Architects A/S i samarbete med WSP Sverige AB, Temagruppen Sverige AB, UiWE, till vinnare av arkitekttävlingen för nytt stadshus i Kiruna. Den 23 september 2013 beslutade kommunfullmäktige i Kiruna att säga ja till Kristallen.

De båda arkitekttävlingarna arrangerades i samarbete med Sveriges Arkitekter och i enlighet med LOU (Lagen om offentlig upphandling). 

Publicerad av:  Marianne Nordmark

Senast ändrad:  2017-06-13