Google translate text, här kan du översätta din sida.

Kiruna Stadshus

Besök Kiruna Stadshus under det sista verksamhetsåret. Öppet: Måndag - Fredag kl 07.30 - 17.00. Lördag och söndag stängt. Den 10 augusti 2018 stängs byggnaden för gott.

Kiruna Stadshus som invigdes 1963 uppfördes efter ritningar av Arthur von Schmalensee. Den rektangulära byggnaden är tre våningar mot staden och fem våningar mot gruvan och fjället. Entrén vänder sig mot staden.

Kiruna Stadshus kommer inte att flyttas i sin helhet utan rivas. Huset är dokumenterat i olika sammanhang och delar av huset kommer att återbrukas. På taket fanns det asymmetriskt placerade klocktornet som är ett av Kirunas viktigaste landmärken. Våren 2017 inleddes nedmonteringen av klocktornet som nu finns på torget i nya Kiruna intill det pågående bygget av det nya stadshuset Kristallen.

I stadshuset kan du bland annat besöka utställningen En Igloo i tegel som handlar om Kiruna stadshus och dess 55-åriga arbetsliv. Du kan också göra en konstvandring i "kirunabornas vardagsrum", och se verk av bland annat Lars Lerin, Sven X:et Erixson och Aili Kangas. I stadshushallen finns också en stadsmodell att titta på.

Nuvarande Kiruna stadshus kommer sakta att tömmas på inventarier, konst och verksamhet under senare delen av våren och sommaren 2018. Från och med hösten 2018 kommer lokalerna i det nuvarande stadshuset inte att vara tillgängliga för besök.

På denna sida finns den nu färdigställda dokumentationen av byggnader inklusive stadshuset.

 


Stadshushallen med Axel Sjöbergs stora målning av Kiirunavaara från 1906.

Publicerad av:  Martina Aho, Marianne Nordmark

Senast ändrad:  2017-09-28