Google translate text, här kan du översätta din sida.

Klocktornet

Klocktornets historia vars klockor snart klingar på ny plats.

Klocktornet som är 26 meter högt är en gjutjärnskonstruktion som levererades i sektioner för att monteras på plats. Bror Marklund, konstnär och professor, fick uppdraget att utforma klocktornet. Artur von Schmalensees tanke var att gjutjärnet i kombination med nysnö, yrsnö och rimfrost skulle skapa effekter på tornet. Figurerna som han gjorde finns i alla riktningar och symbolerna är natur och kultur. Formspråket är reducerat och nästan primitivt. Tornet har 23 klockor som tillsammans väger 8,2 ton och de kan dessutom spela flera olika melodier.

Kiruna Stadshus stod klart för inflyttning i början av 1962 men på grund av förseningar med montaget av klocktornet fick invigningen vänta till april 1963. Under 2017 flyttas tornet till den nya stadskärnan för att placeras på torget alldeles intill Kristallen – det framtida stadshuset.

Klocktornets flytt - Snart klingar stadshuset klockor på ny plats!

Våren 2017 inleddes nedmonteringen av klocktornet som flyttas till torget vid nya stadshuset och länskonstmuseet.

Under kvällen och delar av natten mellan den 31 juli och 1 augusti lyftes första delen av klocktornet ned från taket. Under dagarna som följde monterades klocktornet ned i delar som sedan transporterats till verkstad för restaurering. Därefter kommer tornet att flyttas till den nya stadskärnan, för att placeras på torget alldeles intill Kristallen – det framtida stadshuset.

Klocktornet beräknas stå färdigmonterat på sin nya plats under november 2017.

Läs hela nyheten om klocktornet.

Publicerad av:  Martina Aho

Senast ändrad:  2017-09-28