På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Foto: Kjell Törmä

Barn & utbildning

Kiruna har ända sedan staden bildades insett vikten av utbildning och väl fungerande skolor.

Därför var Hjalmar Lundbohm långt före sin tid när han 1910 startade Kiruna Praktiska Ungdomsskola (KPU). Skolan var en av de första skolorna i Sverige för yrkesutbildning och en viktig del av Kirunas historia.

Kiruna är en av endast fem platser i Sverige som erbjuder möjligheten att gå i samisk skola. Där sker undervisningen mestadels på samiska och eleverna får lära sig läsa, skriva och tala samiska samtidigt som de lär sig om det samiska kulturarvet. Numera finns det också en förskola med språk- och kulturinriktning, Lilla Björn. Där talas förutom svenska också  finska och meänkieli.

Vi har i kommunen mycket som är unikt, bland annat norrsken, arktisk miljö och världens största underjordiska järnmalmsgruva vilket innebär att mycket av forskningen i Kiruna är koncentrerat kring detta. Utöver forskningen så finns det även många som väljer att läsa sin högskoleutbildning här då både Umeå universitet och Luleå tekniska universitet har förlagt ett flertal av sina program i Kiruna.