På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Minoritetsspråk i förskolan

Förskolan Lilla Björn/Esikoulu Pikkukarhu strävar efter att varje barn utvecklar sin kulturella identitet, det svenska språket och sitt modersmål. Hela förskolan har en inriktning mot språk-och kultur. Vi erbjuder modersmålsstöd i finska, meänkieli och har ett inslag av samiska. Förskolan har också grundläggande kompetens i TAKK, tecken som stöd. Vi firar Sveriges, Finlands, Tornedalens och den samiska nationaldagen tillsammans på Lilla Björn. Vi äter mat från dessa kulturer och har olika aktiviteter kring nationaldagarna.

Avdelning Nalle-Maija är en flerspråkig avdelning och hela verksamheten bedrivs på finska och meänkieli. Verksamheten är gemensam för alla barnen. Pedagoger bekräftar och berikar barnen på finska och meänkieli i den dagliga verksamheten genom samtal, sånger, ramsor, sagor och temaarbeten.

Avdelning Brummelisa erbjuder ett samiskt kulturellt inslag. Vi erbjuder sånger och sinnesupplevelser för alla barn. För det enskilda barnet strävar vi efter att väcka lusten att lära sig det samiska språket.

Avdelning Bamse har pedagoger med grundläggande kompetens i TAKK (tecken som alternativ kompletterande kommunikation). Pedagogerna och barnen använder tecken som stöd i sångsamlingar vid några tillfällen i veckan. TAKK används också vid behov av ett språkligt stöd.

Publicerad av: Carina Björnfot

Senast ändrad: 2017-10-06