På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Foto: Kjell Törmä, Ögonblick i Kiruna.

Bygga, bo & miljö

I Kiruna finns mycket uppskattad och vacker arkitektur, en fantastisk natur och ett rikt djur- och växtliv.

För att komma vidare till frågor som rör bygglov, se fliken "Bygga, riva och markbereda" här till vänster.

I Kiruna är ljuset ljusare, kylan kallare, topparna högre, ytorna större och läget nordligare än någon annanstans i Sverige. En speciell plats. Med sina 19.447 kvadratkilometer är Kiruna kommun lika stor som länen Skåne, Blekinge och Halland tillsammans. Eller som halva Nederländerna där över 16 miljoner människor bor. I Kiruna kommun kan ca 23.000 personer dela på samma yta. Det blir nästan en kvadratkilometer per person. Ungefär 18.000 bor i centralorten och resten är fördelade på 50-talet byar. 

I Kiruna finns Sveriges högsta berg, Kebnekaise och på grund av att kommunen är så stor till ytan, finns det stora variationer när det gäller klimat och väder. I kommunen finns till exempel Sveriges nederbördsrikaste och nederbördsfattigaste plats.

Trots Kirunas karga klimat finns här både en omfångsrik flora och en varierande fauna. Många av de växter som finns i fjällvärlden är både sällsynta och väldigt tåliga, vissa växer på över 1000 meters höjd över havet. När det gäller djurlivet så börjar många av arterna med ordet fjäll, t.ex. fjällräven och fjällämmeln, som är två av de arter som finns i kommunen. Annars är renen ett vanligt förekommande djur här då samebyarna tillsammans har drygt 50 000 renar.