På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Foto: Kjell Törmä, Ögonblick i Kiruna.

Bygga, bo & miljö

I Kiruna finns mycket uppskattad och vacker arkitektur, en fantastisk natur och ett rikt djur- och växtliv.

För att komma vidare till frågor som rör bygglov, se fliken "Bygga, riva och markbereda" här till vänster.

Här finns Kirunas stadshus som designades av Artur von Schmalensee och stod klart 1962. Inte långt efteråt blev det utsett till Sveriges vackraste byggnad. Även Kiruna kyrka av Gustaf Wickman har blivit utsedd till Sveriges vackraste byggnad.

I Kiruna finns Sveriges högsta berg, Kebnekaise och på grund av att kommunen är så stor till ytan, finns det stora variationer när det gäller klimat och väder. I kommunen finns till exempel Sveriges nederbördsrikaste och nederbördsfattigaste plats.

Trots Kirunas karga klimat finns här både en omfångsrik flora och en varierande fauna. Många av de växter som finns i fjällvärlden är både sällsynta och väldigt tåliga, vissa växer på över 1000 meters höjd över havet. När det gäller djurlivet så börjar många av arterna med ordet fjäll, t.ex. fjällräven och fjällämmeln, som är två av de arter som finns i kommunen. Annars är renen ett vanligt förekommande djur här då samebyarna tillsammans har drygt 50 000 renar.