På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Däck

Sedan 1994 är det producentansvar på däck. Det innebär att den som tillverkar däcken ansvarar för att de efter förbrukning ska tas om hand på ett miljöriktigt sätt.

Däck av god kvalitet som inte blir energi exporteras. En del används som sprängmattor, gungor, skydd på gocartbanor, i vägbyggnader och i bullervallar. De kan även granuleras till pulver som man sedan använder i t.ex. asfalt och konstgräsmattor eller som bas för vägarbetsskyltar. 

Idag samlas mer än 95% av de uttjänta däcken in och kommer åter till nytta i kretsloppet. I Sverige är det Ragn-Sells som har uppdraget att samla in och återvinna uttjänta däck på uppdrag av Svensk Däckåtervinning AB. Varje år insamlas ca 70 000 ton.

Vid förbränning av däck bildas giftiga rökgaser. Därför är det viktigt att förbränning sker under kontrollerade former i anläggningar som har bra rening av rökgaserna.

Publicerad av: Åke Jönsson

Senast ändrad: 2019-02-12