På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Inlämnat på Kiruna avfallsanläggning

Farligt avfall

Farligt avfall kallas den typ av avfall som kan vara skadlig för miljö eller hälsa om den inte tas om hand på rätt sätt. Utan att vi kanske tänker på det hanterar vi farligt avfall i våra hem. Att sortera ut det farliga avfallet är förmodligen den viktigaste sortens källsortering du kan göra, med tanke på den skada som avfallet gör, om det hamnar på fel ställe.

Exempel på farligt avfall är:

Färgrester
Limrester
Lösningsmedel, t. ex. lacknafta, thinner, terpentin, aceton och fotogen
Nagellack
Glödlampor
Elektronikskrot, t. ex. mobiltelefoner, ipod, mp3
Syror och alkalier, t. ex. batterisyra, kaustiksoda och ammoniak
Bekämpningsmedel, t. ex. insektsspray.
Sprayflaskor med innehåll, t. ex. hårspray, hårmousse, färg och kemikalier
Kvicksilverhaltigt avfall, termometrar, lysrör och lågenergilampor
Fotokemikalier, t. ex. framkallare och fixeringsvätskor
Batterier, alla batterier såväl bilbatterier som småbatterier
Uppladdningsbara apparater och leksaker som innehåller dolda batterier
Stickande, skärande avfall som sprutor och kanyler

Behåll alltid ursprungsförpackningen för farligt avfall. Om du är osäker på om det är farligt avfall och hur du ska göra med avfallet är det bättre att lämna in det som farligt avfall än att lägga det i soppåsen. Tomma förpackningar kan i regel sorteras som en förpackning men sprayburkar kan vara svåra att tömma - lämna dem då som farligt avfall.

Hushållen kan lämna farligt avfall vid kommunens återvinningscentraler/ÅVC. Glödlampor och lågenergilampor kan även lämnas vid de batteri- och glödlampsholkar som finns i bland annat mataffärer på ett flertal ställen i kommunen.

Kiruna kommunpartner har avtal både med Norrbottens läns landsting och med apoteken i kommunen. Avtalet innebär att patienter som behöver behållare kan hämta ut dem från de landstingsägda hälsocentraler eller från apoteken. De fyllda behållarna kan sedan lämnas kostnadsfritt till hälsocentralerna och apoteken. Det går även bra att lämna behållare till återvinningscentralerna, ÅVC, i kommunen. Läkemedel lämnas till apoteken.

Företag kan lämna in farligt avfall till Miljöavdelningen vid värmeverket. Tekniska Verken erbjuder även hämtning av farligt avfall. Du kan även kontakta privata miljöentreprenörer.

Publicerad av: Åke Jönsson

Senast ändrad: 2019-02-12