På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Köldmedier

Många köldmedier bidrar till att förstöra jordens ozonskikt om de kommer ut i atmosfären. Köldmedier finns främst i kyl- och frysanläggningar, värmepumpar och klimatanläggningar. Kemikalierna har olika samlingsnamn som till exempel CFC, HCFC och haloner.

Den som har en köldmedieanläggning över en viss storlek är skyldig att låta ett ackrediterat kontrollföretag göra en årlig besiktning av anläggningen och sända in en kontrollrapport till miljökontoret. Kontrollrapporten skall lämnas till miljökontoret senast 31 mars året efter. Där framgår det bland annat hur mycket av de olika kemikalierna som finns installerat och om det förekommit läckage under året. 

Miljökontoret sammanställer alla uppgifterna till en rapport som skickas till Naturvårdsverket.

Publicerad av: Åke Jönsson

Senast ändrad: 2020-04-02