På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Kommunens ansvar

Varje år får ett antal asylsökande uppehållstillstånd i Sverige. Varje år fördelas dessa personer ut på kommunerna i Sverige utifrån vad som kallas länstal. Det är olika variabler som styr hur många respektive kommun ska ta emot. Man tittar till exempel på befolkningsstorlek och arbetsmarknad. Kiruna har nästan ingen arbetslöshet och är i stort behov av nya kommunmedborgare.

2020 ska Kiruna kommun ta emot 24 nyanlända personer. De kommer till Kiruna via Migrationsverkets anläggningar samt som kvotflyktingar. Migrationsverket betalar ut ersättning till kommunen för att underlätta och täcka mottagandet och etableringen.

Kommunen ansvarar för:
• Bostadsanskaffning, mottagning och praktisk hjälp vid flytt till kommunen.
• Undervisning i Svenska (SFI) och Samhällsorientering (SO) för vuxna.
• Utbildning och barnomsorg för barn och ungdomar.
• Språk & arbetspraktik.
• Allmän information
• Uppmärksamma nya svenska medborgare i kommun.

Ett stort och engagerat samarbete finns mellan Kiruna kommun och vårt lokala Arbetsförmedlingskontor. Tillsammans arbetar vi hårt för att de nyanlända ska känna sig välkomna och kunna etablera sig på arbetsmarknaden, komma in i skolan och i samhället i stort.

Publicerad av: Christian Holmberg

Senast ändrad: 2020-04-20