På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Arbeta hos oss

Vad gör en brandman? Vad innebär det att vara deltidsbrandman? Är du intresserad av att arbeta inom räddningstjänsten? På den här sidan finner du information om yrket.

Att arbeta som brandman innebär så mycket mer än att bara släcka bränder. Räddningstjänsten rycker ut vid bränder, trafikolyckor, kemikalieolyckor, djurräddning och andra olyckor. Men tvärtemot vad man kan tro är olyckor en liten del av arbetet.

Som brandman arbetar du även med underhåll av fordon och materiel, utbildning av allmänheten, information om brandskydd eller utbildning av skolelever i brandsäkerhet. Du genomför även egna övningar och orienteringar för att hålla en hög kompetens i räddningsarbete.

Eftersom brandmannayrket är fysiskt krävande ingår konditions- och styrketräning under arbetstid. Arbetstiderna för brandmän kan variera men det vanligaste är att man arbetar skift.

Efter några års arbete som brandman har man möjlighet att läsa vidare till befäl eller att specialisera sig på ett ämne t.ex. förebyggande brandskydd. Som befäl leder man en grupp av brandmän i arbete vid insats eller på stationen.

Se filmklipp om vad en brandman gör.

Att ansöka till brandman kan alla göra dock genomförs alltid fysiska tester samt en läkarundersökning innan anställning.
Är du intresserad av att söka? Håll utkik i fliken 'Lediga jobb'.

Publicerad av: Christian Aas

Senast ändrad: 2017-06-02