På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Forskning och näringsliv

Rymdforskning och satellitverksamhet

Kiruna är inte bara en gruvstad, det är också en rymdstad. 2007 firade Institutet för Rymdfysik, IRF, 50 år. Det började med fem personer – i dag har cirka 500 människor sin dagliga sysselsättning kopplad till rymdverksamhet. Cirka 180 av dem finns på Rymdbolaget/Esrange Space Center, drygt fyra mil öster om Kiruna. Där har man sedan 1960-talet sänt upp ballonger och raketer med vetenskapliga experiment och mätningar på uppdrag av forskare från hela världen. Den största verksamheten på Esrange numera är dock övervakning och kontroll av satelliter. På IRF bedrivs i samarbete med universiteten i Luleå och Umeå såväl nationella som internationella högre utbildningar. IRF ligger också i den globala rymdforskningens frontlinje med instrument i bana kring eller på väg till bland annat planeterna Mars, Venus och Saturnus.

Norrbottens turistort

Kiruna är också turiststaden framför andra i norra Sverige med cirka 40 procent av alla turistövernattningar i Norrbotten. Flaggskeppet är ishotellet i Jukkasjärvi, som sedan starten 1990 vuxit till att bli Sveriges mest internationellt kända turistmål. Icehotel startar nu också isbarer i en rad världsstäder, hittills i bland annat Milano, London och Tokyo. Även inom Kiruna kommuns gränser har besöksnäringen investerat kraftigt under 2000-talets början. I de nordvästra Kirunafjällen siktar ägarna till skidanläggningarna på att kraftigt öka sin kapacitet de kommande åren.

Ny näringsgren utvecklas

Verksamheterna inom gruva, rymd och turism har också gett upphov till ytterligare en växande näringsgren, nämligen testverksamhet. Biltestverksamhet har pågått i decennier med bland andra Renault och Volvo och i dag kan man även se de senaste modellerna av bilar som Jaguar och Aston Martin på Kirunas gator. I januari 2007 kunde en ny halkbana invigas intill Kiruna flygplats och i samarbetet Kiruna Test Area planerar näringslivet i Kiruna att vidareutveckla testverksamheten på en rad olika områden.

Publicerad av: Maria Lindgren

Senast ändrad: 2017-05-22