På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Byarna väster om Kiruna

(Siffrorna inom parentes anger befolkning 2015-12-31 enligt SCB)

Från Kiruna centrum går vägen mot Nikkaluokta, en nästan sju mil lång återvändsgränd. Efter knappt två mils körning i sydlig riktning kommer man till den första byn, Kaalasjärvi (52). Det är här den 43 mil långa Kalixälven börjar, och ovanför ligger källsjöarna i en lång rad – Kaalasjärvi, Holmajärvi, Laukkujärvi och slutligen Paittasjärvi.

Arkeologiska lämningar som fångstgropar, kokplatser och offerplatser tyder på att människor vistats i området i mer än tusen år och fynden talar för att det rört sig om samer. De första nybyggena i övre Kalix älvdal, som området kallas, uppfördes i slutet av 1700-talet. Det skulle dock dröja fram till 1935 innan Kaalasjärvi fick landsvägsförbindelse med Kiruna. På andra sidan sjön syns även byn Fjällnäs, som dock ligger inom Gällivare kommun.

Fortsätter man vägen västerut passerar man byarna Jänkänalusta (29), Puoltsa (70) och Holmajärvi (14) dit landsvägen nådde 1940. Även på andra sidan Holmajärvi finns en bosättning, den vackra byn Saivorova.

Därefter följer byarna Laukuluspa (24), Årosjokk (20), Alalahti (12) och Pirttivuopio (7). Den sistnämnda byn är den äldsta bebyggelsen i området. Redan 1717 genomfördes den första byggnationen och då handlade det om något så udda som en fästning. Det var borgarna i finska Tornio som lät uppföra fästningen för att ha en tillflyktsort undan ryssarnas härjningar. Byn är numera mest känd för de segelflygarläger som årligen brukar arrangeras på sjön utanför byn.

Slutligen kan man inte undgå att nämna byn vid vägs ände, nämligen Nikkaluokta (1), där fjällvandrare i åtskilliga tusental börjar sin vandring mot Kebnekaisefjällen. Den ligger visserligen på gällivaresidan av kommungränsen, men är nog i de flestas sinne mer naturligt förknippad med Kiruna.

Publicerad av: Maria Lindgren

Senast ändrad: 2017-05-23