På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Interiörbild från Kirunas gamla stadshus Igloo, som har avvecklats.

Kirunas gamla stadshus

Hösten 2018 stängdes det gamla stadshuset för gott. Ett omfattande arbete med att montera ner kulturvärden har därefter gjorts.

Mellan den 6-10 augusti, 2018 bytte Kiruna kommun förvaltningsbyggnad då det nya stadshuset Kristallen stod klart. Mer information (länk)

Här kan du se dokumentationen i 3D (länk i nytt fönster)

Kiruna Stadshus Igloo var en av efterkrigstidens viktigaste offentliga byggnader i Kiruna och i Sverige. Den representerar den framtidstro som rådde under högkonjunkturen efter andra världskriget. Den är också en god representant för hög kvalitet i byggande, material och detaljer som är kännetecknande för uppbyggnaden av Kiruna.

Stadshuset, som invigdes 1963, har haft ett mycket betydelsefullt läge i Kiruna. Huset byggdes efter en lång diskussion om behovet av en förvaltningsbyggnad. Det uppfördes efter ritningar av Arthur von Schmalensee som vann arkitekttävlingen om nytt stadshus. Tävlingsbidragets namn var "Igloo" som vann tack vare dess praktiska och konstnärliga förtjänster och stora trevnadsvärden.

Den rektangulära byggnaden bestod av tre våningar mot staden och fem våningar mot gruvan och fjället. Entrén vände sig mot staden. På taket fanns det asymmetriskt placerade klocktornet.  Våren 2017 inleddes nedmonteringen av klocktornet som flyttats till torget vid nya stadshuset och länskonstmuseet.

Byggnaden var enkel med tegelklädda fasader. Interiören var uppbyggd med arbetsrum kring den stora entréhallen som fungerar som kirunabornas "vardagsrum". I byggnaden fanns många inredningsdetaljer och konstverk av hög kvalitet. Stadshuset fick redan 1964 Svenska Arkitektföreningens Kasper Salin pris som Sveriges vackraste offentliga byggnad. Stadshuset skyddades som byggnadsminne enligt Kulturmiljölagen år 2001, men skyddet upphävdes på grund av påverkan från gruvdriften. 

Ta del av dokumentationen av byggnader i Gruvstadspark 1 inklusive det gamla stadshuset Igloo.

Läs mer på LKAB:s webb om samhällsomvandlingen, se länk under fliken Relaterat på denna sida. Huset är dokumenterat i olika sammanhang och delar av huset kommer att återbrukas. Exempelvis har ytterdörrens handtag av Esaias Poggats att monterats i ytterdörrarna i det nya stadshuset. 

 

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2019-07-03