På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Hemberedskap

Det finns fyra saker som är extra viktigt att ha förberett hemma om det skulle inträffa en kris. Dessa är vatten, värme, mat och kommunikation.

Vatten

Brist på vatten är väldigt allvarligt. Om elen försvinner kan vattenpumparna sluta fungera efter ett tag. Därför är det viktigt att fundera igenom hur du ordnar vatten i alla lägen. Med dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka vatten kommer du långt. 

Tänk på att vatten inte enbart används som dryck, det kan även behövas en del till matlagning och annat. Har du djur går det åt vatten till dem också. Minst tre till fem liter vatten per person behövs varje dag. 

Läs mer om vatten på dinsäkerhet.se

Värme

Att ha en alternativ värmekälla hemma är en bra investering. Om element och andra värmekällor slutar fungera så blir det snabbt kallt, särskilt på vintern. En öppen spis eller ett gasolkök fungerar så klart ypperligt som alternativa värmekällor. 

Tänk också på att ha kläder och varma filtar hemma. Klä dig som inför en kall vinterdag, med lager på lager för att ge kroppen så mycket värme som möjligt. Använd liggunderlag att sitta på och tänd ljus för ytterligare värme. Men tänk på brandrisken!

Läs mer om värme på dinsäkerhet.se 

Mat

Vi kan överleva ganska länge utan mat, men om vi inte tillför kroppen näring så försämras din mentala förmåga väldigt snabbt vilket kan vara förödande när du måste ta snabba och bra beslut i en krissituation. 

Vi är vana vid att det kommer matleveranser till våra butiker varje dag, men vid en krissituation kan affärerna snabbt få slut på mat. Därför är det bra att ha extra mat hemma som räcker i några dagar, och som inte kräver uppvärmning eller avancerad tillagning. Tänk bara på att förvara maten på rätt sätt, annars kan du bli sjuk även om du kokar eller steker maten.

Läs mer om mat på dinsäkerhet.se 

Kommunikation

Det kan tyckas att kommunikation bör vara betydligt mindre prioriterat än mat, vatten och värme vid en krissituation, men faktum är att det är väldigt viktigt att du har möjlighet att ta reda på vad det är som händer samt eventuellt kontakta nära och kära. Du kan också behöva ringa larmnumret 112. Att ha ett extra batteripack till din mobiltelefon är en bra idé.

Vid en kris ska du lyssna på din lokala P4-kanal. Där kan du få aktuell information samt tips och råd på vad du ska göra.

Läs mer om kommunikation på dinsäkerhet.se 

Publicerad av: Maria Lindgren

Senast ändrad: 2017-05-08