Arbeta som röstmottagare på valdagen

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Vi behöver dig som vill arbeta med valet.

Om du är intresserad av att arbeta som röstmottagare vid valet till Europaparlamentet vänligen skicka in din intresseanmälan till oss.

Fast arvode utgår för arbete under valdagen den 26 maj.
Anmäl intresse

Vad gör en röstmottagare på valdagen?

Vallokalerna är öppna på valdagen den 26 maj mellan klockan 08.00-21.00. Efter stängning är du med och räknar alla röster och återställer lokalerna.

Röstmottagarens uppgifter är bl.a. att kontrollera att väljarna har kommit till rätt lokal, dela ut valkuvert, se till att det finns gott om valsedlar utlagda, lotsa de väljare som behöver hjälp, hålla ordning både inne i och utanför lokalen samt ta emot röster. Vid tjänstgöring i vallokaler tillkommer även att pricka av i röstlängden, räkna rösterna samt återställa lokalerna.

are, vilket innebär resor till de väljare som inte själva kan ta sig till en röstnings- eller vallokal.

Du får utbildning
Alla som har uppdrag som röstmottagare ska ha genomfört valnämndens utbildning med godkänt resultat.

Vem är du?
För att arbeta som röstmottagare i Kiruna kommun ska du vara minst 18 år och behärska svenska språket i tal och skrift. Det är viktigt att du är serviceinriktad, noggrann, har intresse för samhällsfrågor och gärna har tidigare erfarenhet av administrativt arbete. Det är meriterande med erfarenhet av valarbete samt kunskaper i finska, meänkieli eller samiska. Vi lägger stor vikt på personlig lämplighet. För att få arbeta som röstmottagare ska du ha genomgått obligatorisk utbildning med avslutande kunskapstest som kommunen genomför innan du börjar arbeta som röstmottagare.

Publicerad av: Kommunkansliet, Ann-Helen Andersson