På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Andra sätt att rösta

För att personer som inte kan ta sig till en val- eller röstningslokal på egen hand ska få möjlighet att rösta finns alternativa röstningsmöjligheter.

För att öka tillgängligheten och möjligheten att rösta erbjuder Kiruna kommun röstning med ambulerande röstmottagare eller valskjuts. Annan möjlighet är att rösta genom bud.

Vilka omfattas av ambularande röstmottagning?
Ambulerande röstmottagning kan erbjudas till väljare som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsvariation inte har möjlighet att ta sig till en val- eller röstningslokal på egen hand eller med färdtjänst.

Hur går det till?
De ambulerande röstmottagarna tillhandahåller samma material som du kan hitta i en förtidsröstningslokal. Du kan också på begäran få hjälp av röstmottagarna att färdigställa rösten. Ambulerande röstmottagare arbetar alltid i par och har tystnadsplikt, allt för att du ska känna sig trygg med att allt går rätt till. Efter att du  lämnat sin röst via ambulerande röstmottagare försluts den i ett omslag och levereras direkt till röstningslokal.

Vad är valskjuts?
Kiruna kommun kan i vissa fall, erbjuda transport till lämplig val- eller röstningslokal om väljaren inte på grund av ålder, sjukdom eller funktionsvariation kan ta sig till val- eller röstningslokal på egen hand eller med färdtjänst.

Vad är budröstning?
Att rösta med bud betyder att någon hjälper dig med att transportera din röst till din vallokal eller till en röstningslokal.

Vem kan rösta med bud?
Du kan rösta med bud om du är sjuk, funktionshindrad eller äldre och därför inte kan ta dig till din vallokal eller en röstningslokal.

Material finns att hämta på alla ställen där man kan rösta. 

Så här går budröstning till

I valet till Europaparlamentet finns möjlighet att rösta genom ambulerande röstmottagare under kontorstid mellan den 8-9 maj, 14-16 maj samt 21-23 maj.

Om du vill rösta genom en ambulerande röstmottagare, vill vi gärna att du meddelar oss senast den 20 maj.

Publicerad av: Kommunkansliet, Ann-Helen Andersson

Senast ändrad: 2019-03-22