På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Arbeta som röstmottagare

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Vi behöver dig som vill arbeta med valet, både i förtidsröstning och på själva valdagen.

Vad gör en röstmottagare?

Röstmottagare bemannar både röstnings- och vallokaler. Röstningslokalerna är öppna under förtidsröstningsperioden, som börjar den 8 maj.

Vallokalerna är öppna på valdagen den 26 maj mellan klockan 08.00-21.00. Efter stängning är du med och räknar alla röster och återställer lokalerna.

Röstmottagarens uppgifter är bl.a. att kontrollera att väljarna har kommit till rätt lokal, dela ut valkuvert, se till att det finns gott om valsedlar utlagda, lotsa de väljare som behöver hjälp, hålla ordning både inne i och utanför lokalen samt ta emot röster. Vid tjänstgöring i vallokaler tillkommer även att pricka av i röstlängden, räkna rösterna samt återställa lokalerna.

Ordföranden och vice ordförande arbetar bara under själva valdagen och är i stort sett samma som för övriga röstmottagare men ordföranden har det yttersta ansvaret för röstmottagningen i vallokalen samt rösträkningen. Ordföranden bestämmer tjänstgöringsschemat i vallokalen och håller ihop kontakten med valkansliet, röstmottagarna och lokalansvarig.

Röstmottagare kan även verka som ambulerande röstmottagare, vilket innebär resor till de väljare som inte själva kan ta sig till en röstnings- eller vallokal.

Du får utbildning
Alla som har uppdrag som röstmottagare ska ha genomfört valnämndens utbildning med godkänt resultat. Utbildningsdatum kommer att meddelas till de som rekryteras.

Vem är du? 
För att arbeta som röstmottagare i Kiruna kommun ska du vara minst 18 år och behärska svenska språket i tal och skrift. Det är viktigt att du är serviceinriktad, noggrann, har intresse för samhällsfrågor och gärna har tidigare erfarenhet av administrativt arbete. Det är meriterande med erfarenhet av valarbete samt kunskaper i finska, meänkieli eller samiska. Vi lägger stor vikt på personlig lämplighet. För att få arbeta som röstmottagare ska du ha genomgått obligatorisk utbildning med avslutande kunskapstest som kommunen genomför innan du börjar arbeta som röstmottagare.

Anmäl intresse
Om du är intresserad av att arbeta som röstmottagare vid valet till Europaparlamentet vänligen skicka in din ansökan med meritförteckning och ett personligt brev där du berättar om dig själv och vem du är, vilka erfarenheter du har och vilka språk du behärskar. Ange om du vill arbeta under hela förtidsröstningsperioden och/eller i vallokal på valdagen.

Tim-anställning avser förtidsröstning under perioden 8-26 maj, samt för utbildning.

Fast arvode utgår för arbete under valdagen den 26 maj.

Publicerad av: Kommunkansliet, Ann-Helen Andersson

Senast ändrad: 2019-03-26