På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Motionsspår

I Kiruna kommun finns totalt 63 km motionsspår varav cirka 28 kilometer är elljus.  Intresserade kan åka skidor vintertid och promenera, jogga och cykla sommartid.

Nu finns en spårkarta över Matojärviområdet som kommer att gälla säsongen ut. Nyheter på den uppdaterade spårkartan är främst åkriktningen på 5-kilometersslingan på Matojärvi som är ny samt dubbla åkriktningar  i anslutning till Varggropen och returen på Hundspåret. 

Här kan du se vilka spår som är preparerade: Skidspår - aktuell spårstatus (länk) eller ladda ner appen track4outdoors.

Hämta en större version av Spårkarta Matojärvi 2020 (pdf).

I Kiruna centralort finns följande spår att tillgå:

  • Elljusspår Lombolo 8,9 km (Även hundspår)
  • Elljuspår Matojärvi World cup 5,0 km
  • Elljuspår Jägarspåret 3,3 km
  • Elljuspår anslutning Matojärvi (World cup)-Jägarspåret 1,5 km
  • Hundspår 8,0 km
  • Slädhundspår
  • Skidorienteringsspår
  • Motionsspår totalt 17,0 km ej belysta

Promenera inte i skidspåren! Skidspåren är till för skidåkning, inte promenader. Det gäller hela spårytan, på skejtsidan och i de klassiska spåren. Det läggs mycket tid, energi och framförallt pengar på att preparera motionsspåren för längdskidåkning. Hundrastning är inte heller tillåtet i spåren. På Matojärvi idrottsplats i anslutning till Matojärvi World Cup-spår finns en skidstadion.

Belysningen tänds dagligen 06:00 och släcks kl 23:00. Vid temperatur under minus 20 grader C släcks belysningen. Detta kan innebära att belysningen släcks när du är i spåret.

Vintertid pistas spåren på följande sätt: Pistning sker i snitt tre gånger per vecka över säsong. Antal gånger per vecka utgör en riktlinje som medel under hela säsongen. Väder och snöförhållanden avgör när preparering ska ske. Vid extrem nederbörd eller blåst är det svårt att upprätthålla kvalitetssäkringen. Entreprenören och beställaren kommunicerar om uppdraget. Att pista samtliga skidspår i Kiruna C tar cirka 6-8 timmar med pistmaskin.

I Varggropen finns omklädnings- och duschmöjligheter under vintersäsongen. Värmestugan är öppen kl. 07-22 dagligen.

Skidåkning med hund är tillåtet på alla spår. I Varggropen är det speciella tider som gäller för att åka med hund. Tisdagar kl 18-21 samt söndagar kl 13-15 är det tillåtet. Att åka med hund innebär att det ska det ske under kontrollerade former, detta innebär att hunden måste vara kopplad. Förare med hund ska ta hänsyn till övriga skidåkare. Hundkörning får endast ske på skatesidan.

Entreprenören Trailservice i Kiruna AB har avtal med Tekniska Verken i Kiruna AB. Avtalets omfattning är samtliga skidspår i Kiruna C.

Innehållsansvarig: Anders Burman

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-02-20