På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Stigvisning längs Struves Meridianbåge

Struves mätpunkt på Tynnyrilaki

Världsarv som blivit ett utflyktsmål

Vid riksväg 99 på sträckan Karesuando till Saivomuotka, ungefär 3 mil söder om Karesuando ligger sjön Paittasjärvi. En skogsväg leder öster om sjön till foten av berget. Därifrån är det ungefär 1 km vandring upp till toppen som når 445 m. ö. h.

Stigen är utmärkt och högst uppe på toppen får du en fin utsikt och kan läsa mer om världsarvet Struves meridianbåge.

Struves meridianbåge utsågs 2005 till ett av Unescos världsarv. Meridianbågen är resultatet av en gradmätning mellan Svarta havet och Norra Ishavet. Gradmätningarna gjordes för att bestämma jordens storlek och form. Genom gradmätningen kunde jordens avplattning vid polerna beräknas noggrannare än tidigare.

I världsarvet ingår i Sverige mätpunkterna Tynnyrilaki i Kiruna kommun, Jupukka i Pajala kommun, Pullinki i Övertorneå kommun och Perävaara i Haparanda kommun. De fyra berörda kommunerna har åtagit sig att tillsammans med Lantmäteriet märka ut och göra mätpunkterna tillgängliga för besökare.

 

Innehållsansvarig: Lennart Lantto

Publicerad av: Caroline Andersson

Senast ändrad: 2017-06-01