På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Nordens första naturliga stadsplan

Tre viktiga områden för Kirunas utveckling.

Du står just nu i brytningen av Kirunas tre ursprungliga stadsdelar, på kartan markerat med röd cirkel. Stadsplanen (orange), Bolagsområdet (brun) samt nedanför Järnvägsparken SJ-området (beige). Alla tre områden var viktiga för stadens utveckling och bebyggelsen i stadsdelarna är olika planerings-och stilmässigt.

Kiruna stadsplan fastställdes 27 april 1900 och ritades av P O Hallman. Det var en av de allra första i Norden efter tidens nya kontinentala idéer! Stadsplanen var "naturlig" det vill säga anpassad till terrängen och topografin. Planområdet lades på en sluttning med bebyggelse i gynnsamt söder- och västerläge och gatunätet slingrade sig för att bryta kalla vindar. Grönområden förlades där det var gynnsamt för växtligheten, och det fanns en medveten tanke om att skapa vyer mot det omgivande landskapet. Först på 1950-talet hade staden växt ut stadsplanen och anlade nya stadsdelar.

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-07-14