På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Föreningsgatan med Centralskolan i bakgrunden och Pekinghuset i förgrunden år 1930. Foto: Borg Mesch

Uppåt Föreningsgatan

Pekinghuset - en byggnad uppförd i 1920-talets kinesisks-inspirerade klassicism.

Pekinghuset uppfördes 1922 efter ritningar av arkitekt D Nordström. Byggnaden är uppförd i 1920-talets kinesisk-inspirerade klassicism med hög arkitektonisk kvalitet, där den svända takformen resulterat i namnet Peking. Fasaden ser ut att vara i det mer exklusiva materialet sten, men byggnaden har faktiskt en stomme av timmer.

I parken mellan Pekinghuset och Centralskolan låg Lilla skolan. Skolorna är numera rivna men då Pekinghuset uppfördes som skolexpedition och bostadshus åt skolorna bär Pekinghuset fortfarande vittnesbörd om denna historia.

Landströmska huset, till vänster, uppfördes som bokhandel och bostadshus 1911 av arkitekt F Hedman. Byggnaden är en av mycket få knuttimrade byggnader i Kiruna som inte blivit inklädd i panel. Pekinghuset och Landströms kommer att flyttas kring 2022. 

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-07-14