På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Foto: Kjell Törmä

Järnvägsparken

Romantikens engelska parkideal i järnvägsparken.

Järnvägsparken, har ett för tiden karaktäristiskt uttryck med slingrande gångar vilka härstammar från romantikens engelska parkideal. Vegetationszoner mellan järnväg och bebyggelse var också en del av tidens lösningar på brandsäkerhet.

Järnvägsparken var även en del av Kiruna stadsplan, där parker förlades där vegetation redan fanns, i stället för som i andra städer med anlagda parker. Marken är också kuperad och i parken finns en liten ravin vilket gjorde att området inte heller hade varit lätt att bebygga. Ravinen finns beskriven i en inventering av vegetationen i Kiruna redan 1909. Även om Järnvägsparken var planerad från början, så kom den inte att anläggas förrän senare delen av 1910-talet.

Paviljongen i Järnvägsparken uppfördes 1940 efter ritningar av Eskil Jansson.

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-07-14