På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Kiruna stadshus Igloo

Det gamla stadshuset var en av efterkrigstidens viktigaste offentliga byggnader i Sverige. Sommaren 2019 avvecklades det gamla stadshuset på grund av den stadsomvandling som pågår i staden.

Kiruna stadshus Igloo stod färdigt 1962 efter ritningar av arkitekt Artur von Schmalensee. Byggnadens namn Igloo kommer av att byggnaden är sluten på utsidan men öppnar upp sig på insidan. Den stora stadshushallen interiört kallades för Kirunabornas vardagsrum och användes till stora arrangemang. Stadshuset var en av efterkrigstidens viktigaste offentliga byggnader i Kiruna och i Sverige.

Stadshuset fick redan 1964 Svenska Arkitektföreningens Kasper Salin-pris som Sveriges vackraste offentliga byggnad. Byggnaden hade många speciella detaljer och konstverk av hög kvalitet. Det kanske mest iögonfallande var det på taket asymmetriskt placerade klocktornet som var ett av Kirunas viktigaste landmärken. Klocktornet är utsmyckat av konstnären Bror Marklund. Sommaren 2017 flyttades klocktornet på grund av stadsomvandlingen och placerades intill det nya stadshuset Kristallen i Kirunas nya centrum. 

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2019-11-05