På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Kiruna stadshus

En av efterkrigstidens viktigaste offentliga byggnader i Sverige.

Kiruna stadshus stod färdigt 1962 efter ritningar av arkitekt Artur von Schmalensee. Byggnaden heter Igloo vilket kommer av att byggnaden är sluten på utsidan men öppnar upp sig på insidan. Den stora stadshushallen interiört kallas för Kirunabornas vardagsrum och används till flera stora arrangemang. Stadshuset är en av efterkrigstidens viktigaste offentliga byggnader i Kiruna och i Sverige.

Stadshuset fick redan 1964 Svenska Arkitektföreningens Kasper Salin-pris som Sveriges vackraste offentliga byggnad. Byggnaden har många speciella detaljer och konstverk av hög kvalitet. Det kanske mest iögonfallande är det på taket asymmetriskt placerade klocktornet som är ett av Kirunas viktigaste landmärken. Klocktornet är utsmyckat av konstnären Bror Marklund och kommer på grund av stadsomvandlingen flyttas under sommaren 2017 för att placeras vid nya stadshuset Kristallen i nya Kiruna centrum. 

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Ulrika Isaksson

Senast ändrad: 2017-06-26