På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Foto: Borg Mesch

Gamla Brandstationen

Brandstationen och kyrkan matchar varandra.

Centrala funktioner lades samlat i ett stråk. Den vita stora byggnaden till vänster är Gamla sjukstugan som uppfördes 1900, men dagens utseende och storlek tillkom under 1920-talet. Den gula hörnbyggnaden till höger är Gamla kyrkoherdebostaden från 1913 och rakt fram är Gamla Brandstationen från 1909. Fotografiet är taget 1910. Samtliga byggnader är uppförda av bolagets arkitekt Gustav Wickman och kommer att flyttas inom några år.

Från det eleganta åttkantiga brandtornet med runtomlöpande galleri på toppen hade man ypperlig kontroll över stora delar av samhället. Från tornet kunde man även hänga använda slangar på tork. Större delen av fasaden kläddes med spån som matchar klockstapeln och kyrkan. Gamla brandstationen är en av få kvarvarande trästationer i Sverige och byggnaden är mycket speciell till sin karaktär. Idag används den som kontor.

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-07-14