På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Foto: Borg Mesch

Kiruna kyrkas utsmyckningar

Altartavlan - en målning av paradiset.

Kyrkan är ritad av arkitekt Gustav Wickman som tog hjälp av sina konstnärsvänner. På fotografiet står prins Eugen i full färd med att slutföra altartavlan med sin målning över paradiset. Konstnären Christian Eriksson har gjort de 12 förgyllda skulpturer som finns kring fasaden. Han står även bakom den snidade reliefen på västgaveln ovan entrén. Den mörka porten därunder är formgiven av Ossian Elgström och på storklockan i klocktornet finns en vers av Albert Engström.

Det var mycket att fundera över, men det svåraste var kanske färgen. Både vit och orange testmålades på kyrkans bottenpartier men ingen var riktigt nöjd. Gustav Wickman ville rödmåla kyrkan medan Christian Eriksson ville att den skulle tjärstrykas. Tillslut blev den röd, en färg som vid 1900-talets början ansågs bära på det svenska traditionsarvet.

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-07-14