På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Konstverket "Björn" av Arvid Knöppel. Foto: Åsa Andersson-Junkka.

"Björn"

"Som tecknad i skapelsens gryningsljus"

Konstverket "Björn" av Arvid Knöppel är uppfört 1956 och finns nu i järnvägsparkens nedre del mot Stationsvägen.

Konstverket är gjort i helgjuten brons och har brungrå granitsockel. Verket är ca 1,60 meter högt, ca 0,70 meter brett och ca 0,70 meter djupt. Arvid Knöppel (1892-1970) var skulptör, tecknare, grafiker, målare och författare och född i Luleå.

Han studerade bland annat vid Althins målarskola och på Konstakademien i Stockholm samt vidare i München och i Italien. Arvid Knöppel är framför allt känd för sina djurskulpturer och djurteckningar.

Konstnärskollegan Gunnar Brusewitz har skrivit så här om Arvid Knöppel: "Det finns i hans djurstudier en slags oskuld i linjen alldeles som om en vore tecknad i skapelsens gryningsljus, så omedveten och ren och samtidigt så obarmhärtigt avslöjande" Bland andra skulpturer av Arvid Knöppel kan nämnas bl a "Lyssnande kid" i Mästarnas Park i Hällefors, "Hjortdjur" i Marabouparken i Sundbyberg, "Lodjur" På Liseberg i Göteborg och "Rådjuret" utanför stadshuset i Skellefteå.

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-07-14