På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Foto: Åsa Andersson-Junkka

Gruvarbetaren

"Ser ut som det vore rost"

Titel: Gruvarbetaren
Konstnär: Thomas Qvarsebo, Stockholm
Uppfört år 2000 i samband med Gruv 12:ans 100 års jubileum.
Placering: Vid kurvan där Geologgatan och Biblioteksgatan möts, mitt emot Stadshuset.

Konstverket är gjort i corténplåt och ser ut som om det vore rost på den och det är meningen att den ska se ut så. Silhuetten på konstverket ska påminna om Kiirunavaaras terasser. Konstverket består av en hög del på tre meter som ser ut som en ingång till en gruvort med en gruvarbetare som knuffar en malmvagn på räls ut ur gruvan. Den nedersta delen av monumentet är en rund betongdel som konstverket står på, cirka två decimeter hög och tre meter i diameter.

Thomas Qvarsebo är skulptör och arbetar i stål, cortén, koppar och brons. Thomas har gjort verk till bland annat Riksdagen (Olof Palme), Långholmen (Lennart ”Nacka” Skoglund), Sundbyberg och Södermalm (Greta Garbo), Ludvika (Dan Andersson), Oslo (Fritiof Nansen) samt till Jukkasjärvi kyrka
(Farkost).

Thomas Qvarsebo säger att det som driver honom i det konstnärliga arbetet är att han
inte ser slutet. Han har alltid en vision om vad han kommer att göra. Andra bedömer honom efter vad han gjort, själv vill han bedöma sig efter vad han kommer att göra!

Innehållsansvarig: Lennart Lantto

Publicerad av: Ulrika Isaksson

Senast ändrad: 2017-06-30