På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Modell av Maxus-raket

En rymdfarkost för tyngdlösa experiment

Modell av MAXUS-raket
Placering: Korsningen Gruvvägen/Hjalmar Lundbohmsvägen, en bit från busstationen.

Här fanns från början en av de ursprungliga sex husen i ”Gula Raden” (Iggesundshusen). Tre av husen i ”Gula Raden” revs på 1960- talet när nuvarande busstation byggdes. 2004 genomfördes en omröstning bland Kirunaborna om var man tyckte att modellen av MAXUS-raketen skulle placeras. Nio förslag på placering fanns och segrande placeringsförslag blev ”vid infarten till IRF”, tätt följd av ”vid Rymdhuset”. Så småningom beslutade dock kommunen om nuvarande placering. Många Kirunabor tycker i dag att detta är en mycket bra placering. Dock måste modellen flyttas om några år på grund av stadsomvandlingen.

Modellen av MAXUS-raketen skänktes av Rymdbolaget till Kiruna kommun i juni 2008 och är en fullstor kopia av de ”riktiga” MAXUS-raketerna som sänts upp från Rymdbolagets anläggning Esrange Space Center 45 kilometer öster om Kiruna. 

MAXUS är världens största raket speciellt avsedd för experiment i tyngdlöshet. Raketen är 16,5 meter hög och väger 12 500 kilo. Den accelerar på en minut till en hastighet av mer än 12 000 kilometer i timmen. Experimenten ombord upplever tyngdlöshet i 12-13 minuter under flygningen, som tar
dem upp till en topphöjd av mer än 700 kilometer, innan de återvänder i fallskärm. MAXUS-projektet genomförs av framför allt svenska och tyska rymdföretag och finansieras av European Space Agency med bidrag  från medlemsländerna.

Innehållsansvarig: Lennart Lantto

Publicerad av: Ulrika Isaksson

Senast ändrad: 2017-06-26