På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

"Rauken"

”Vatten och ljus” blev ”Rauken”

Konstverket "Rauken" är gjord av konstnär Pye Engström 1995. Konstverket består av sten, granitblock och kalksten. Den består av två delar och granitblocken är ihopsatta nära varandra i olika storlekar. En porlande bäck rinner från toppen av granitblocken till en oval bassäng nere på trottoaren. Det finns även olika samiska tecken inhuggna i granitblocken och kalkstenen.

Från början hette konstverket "Vatten och ljus", men eftersom Kirunaborna började kalla den för "Rauken" så har konstnären döpt om den till just "Rauken". Pye kom från Gotland vilket säkert är anledningen till smeknamnet. Konstnären tänkte på lappmarken, på det vilda, på vattnet och alla forsarna vid utformningen av konstverket. Tankar fanns också om gruvan samt om en samisk nåjd när hon ritade skissen till konstverket. Det finns en samisk seite (offersten) i konstverket, som håller på att förvandlas till en fågel.

När "Rauken" kom på plats i Kiruna och innan det invigdes hördes en del kritik från Kirunabor för att man hämtat sten från Gotland till Kiruna till verket. "Vi har gott om sten i Kiruna och dess närhet", menade kritikerna och tyckte det var "en stor dumhet och slöseri med skattemedel!" Pye Engström fick höra talas om denna kritik och vid invigningen av konstverket berättade hon att stenarna till konstverket egentligen kom från Lappland, men att inlandsisen tagit dem till Gotland. Pye menade att hon nu genom sitt konstverk tagit tillbaka stenarna till Lappland. Ska vi tillägga att kritiken tystnade efter det uttalandet ...

Innehållsansvarig: Clara Nyström

Publicerad av: Marianne Nordmark

Senast ändrad: 2020-07-14