På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Foto: Annelie Klint Nilsson

Kiruna kommunkoncern stimulerar det lokala näringslivet

Efter beslut från kommunledningen delar nu Kiruna kommunkoncern ut presentkort till sina medarbetare.

Kommunkoncernen vill gynna dig som företagare och vi hoppas att du välkomnar presentkorten. (Länk till annonsen i Annonsbladet)

Fakturauppgifter och instruktioner finns kortfattat på respektive presentkorts baksida samt beskrivs mer utförligt nedan:

Faktura skickas till respektive organisation - Kiruna kommun, Tekniska Verken i Kiruna AB eller Kirunabostäder AB, med beloppet på presentkortet. Fakturan ska vara utan moms och presentkortet skickas med fakturan. Skickar du en e-faktura så ska en kopia av presentkortet bifogas e-fakturan. Har du mottagit flera presentkort kan du skicka en faktura på totalbeloppet och se till att skicka med alla presentkort. 

För leverantörer
Presentkorten från Kiruna kommun är en form av betalmedel och ska, enklast beskrivet, hanteras på samma sätt som en kontant betalning, men istället för pengar så betalar kunden med presentkortet. Du som leverantör ska sedan byta presentkortet mot pengar genom att fakturera Kiruna kommun utan moms.
Du väljer själv om du tillåter att kunden bara handlar för en del av presentkortet eller om hela presentkortet måste nyttjas vid ett köp. Om en del av presentkortet nyttjas så ger du kunden växel tillbaka på mellanskillnaden och fakturerar sedan Kiruna kommun hela beloppet på presentkortet.

Leverantörer med kassa
När en kund kommer in och köper en vara eller tjänst så ska detta slås in i kassan precis som vanligt med moms. Men istället för att betala med kort eller kontanter så betalar kunden med presentkortet. Du som leverantör har då gjort en försäljning som du ännu inte fått pengar för, du har istället fått ett presentkort. Det presentkortet ska du sedan byta mot pengar genom att fakturera Kiruna kommun beloppet på presentkortet, enligt anvisningar på presentkortet. Denna faktura till kommunen ska vara utan moms och du ska inte redovisa detta som försäljning i din bokföring, försäljningen har du redan redovisat i och med att du slagit in kundens köp i kassan.

Leverantörer med försäljning på faktura
När en kund kommer in och köper en vara eller tjänst skapar du en faktura som vanligt över försäljningen med moms, men kunden ska inte betala fakturan utan ger dig istället ett presentkort. Faktura du gjort till kunden ska då ses som betald. Du måste sedan fakturera Kiruna kommun beloppet på presentkortet, enligt anvisningar på presentkortet. Denna faktura till kommunen ska vara utan moms och du ska inte redovisa detta som försäljning i din bokföring, försäljningen har du redan redovisat i och med att du gjorde en faktura till kunden som denna betalade med presentkortet.

Fakturan skickas till:
Kiruna kommun
Ekonomiavdelningen
981 85 Kiruna

Om du har frågor eller funderingar kan du höra av dig till företagslotsen Birgitta Isaksson på telefon 0980-708 40.

Publicerad av: Ulrika Isaksson, Marianne Nordmark