På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Försvarsmakten bärgar ammunition från Ala Lombolo

Just nu är det mycket aktivitet kring sjön Ala Lombolo i Kiruna. Det är Försvarsmakten som har påbörjat förberedelserna inför bärgningen av den ammunition som ligger på botten av sjön.

Själva bärgningen kommer att starta under vecka 24 och pågå i tio veckor framåt, till slutet av augusti. Totalt ligger det 173 lådor med ammunition på botten av Ala Lombolo, varav 110 är lokaliserade i dagsläget.

- Vi kommer inte hinna med att ta upp all ammunition under 2013, utan målsättningen är att samtliga lådor ska vara bärgade till hösten 2014, säger Thomas Nordström, projektsamordnare på Försvarsmaktens miljöprövningsenhet.

Bärgningen kommer inte att innebära risker för de som bor eller vistas i närheten av Ala Lombolo, men arbetet kommer märkas av genom att en del av motionsspåret runt sjön spärras av ett par timmar 1-2 gånger per dag. Anledningen är det skyddsområde som ska finnas kring upptagningsplatsen under de tillfällen då bärgning sker.

När lådorna med ammunition har bärgats kommer de att transporteras i containrar till Kalixfors där de sedan detoneras.

Mer information om Ala lombolo hittar du här.

Publicerad av: Maria Lindgren