På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Fler markanvisningsavtal klara

Nu har företagen som planerar att bygga och investera i nya Kiruna skrivit på avtalen. - Nu går allt enligt plan, det känns väldigt roligt att mer och mer börjar falla på plats, säger Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson.

Den 5 december gick markanvisningsavtalen för kvarteren runt torget i det nya Kiruna upp för beslut i kommunstyrelsen. Det var markanvisningsavtal med Skanska, K2A, HSB samt avsiktsförklaring med LKAB för byggnation i nya Kiruna.

Samtidigt godkände kommunstyrelsen förstudien för kvarter 5 och beslutade om genomförande av upphandling för byggprojektet. Det innebär att processen går in i nästa skede. Nu fortsätter arbetet med utvecklingen och preciseringen av projekten, tidplaner för byggstart, kvalitetsprogrammen med mera. Ambitionen är att byggstart sker 2017/2018 och inflyttning 2020.

-Nu börjar vi nå målet, vi har markanvisningsavtal för kvarter 1, 2, 3, 10 och för kvarter 4 och 9 har vi en avsiktsförklaring med LKAB, säger Eva Ekelund, mark- och exploateringschef på Kiruna kommun.

Kvarter 1, som är Kirunabostäder AB:s kvarter, är klart och godkänt sedan tidigare.

Med markanvisningsavtalen och avsiktsförklaringen är ett viktigt steg taget för att kunna förverkliga kommunens utvecklingsplan för nya stadskärnan.

– Nu går allt enligt plan, det känns väldigt roligt att mer och mer börjar falla på plats. Finansieringen av E10an är klar, markanvisningsavtalen runt torget är klara, och efter avtalet med Coop ser vi att det finns ett stort intresse från andra aktörer att vara med i nya storhandelsområdet och i nya centrum, säger Kristina Zakrisson, kommunalråd, Kiruna.

Fakta
Följande markanvisningsavtal beslutade kommunstyrelsen om:

Skanska, som avser bygga kvarter 10, planerad byggstart 2018.

K2A, som avser bygga kvarter 2, planerad byggstart hösten 2018.

HSB, som avser bygga del av kvarter 3, planerad byggstart 2018.

Kommunstyrelsen beslutade också om avsiktsförklaring för LKAB, som planerar att bygga kvarter 4 och 9. Planerad byggstart 2018.

Kommunstyrelsen beslutade även om förstudie och upphandling för kvarter 5, dvs. Folkets hus/Kulturhus och stadsbibliotek, med planerad byggstart 2017.

Markanvisningsavtal för kvarteren 6-9 kommer att beslutas i ett senare skede, efter årsskiftet 16/17.

Marksanvisningsavtal för kvarter 1 som byggs av KBAB, har beslutats tidigare under hösten 2016.

Karta (pdf)

Innehållsansvarig: Ulrika Hannu

Publicerad av: Marianne Nordmark