På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Kiruna kommun klättrar på ranking om jämställt arbetsliv

Varje år tar Sveriges kommuner och landsting fram en lista över hur jämställda landets kommuner är. I år placerar sig Kiruna kommun topp 30 när det gäller ett jämställt arbetsliv

Kiruna kommun tar ett stort steg mot att bli en jämställd arbetsgivare, enligt en jämställdhetsranking genomförd av Sveriges kommuner och landsting (SKL). Totalt hamnar Kiruna kommun på 29:e plats av 290 kommuner när det gäller ett jämställt arbetsliv och inom tre av fyra undersökta områden placerar vi oss på topp 10.

Ett av de undersökta områdena är hur stor andel av männen respektive kvinnorna som har heltidsanställning hos kommunen. Kiruna kommun har länge jobbat för att alla som vill ska ha rätt till heltid, vilket kan vara en av förklaringarna till att vi placerar oss på en 6:e plats av landets kommuner. Väldigt glädjande är också att Kiruna kommun klättrar på rankingen när det gäller jämställda löner där vi hamnar på en 8:e plats. Kiruna är en av få kommuner där kvinnor har en högre genomsnittslön än män. Idag skiljer det i snitt 49 kronor i månaden, men målet är så klart helt jämställda löner för kommunanställda.

Vi är även högt upp på rankingen när det gäller skillnaden på andelen sjukskrivna bland män respektive kvinnor, 9:e plats. Men en plats på topp 30 i den totala rankingen innebär inte att vi är nöjda, Kiruna kommun siktar högre än så.

- Även fast vi avancerar på rankingen så är målet att fortsätta jobba för en ännu högre placering. Ett av våra politiskt antagna tillväxtmål är ett jämställt och inkluderande samhälle, säger Ann-Christin Samuelsson, tf tillväxtchef.

Det som gör att Kiruna kommun inte placerar sig högre upp i den totala rankingen trots topplaceringar inom tre av de undersökta områdena är en väldigt låg placering inom det fjärde området. Antalet kvinnor som är anställda hos kommunen är betydligt fler än antalet män, vilket gör att vi hamnar på plats 256 i den rankingen. En förklaring till det låga antalet män kan vara att den tekniska förvaltningen, där det traditionellt sett arbetar mycket män, är placerad i ett bolag. Det gör att jämförelser med kommuner som har den tekniska biten inom förvaltningsorganisationen blir haltande. I Kiruna arbetar också många män inom industrisektorn.

Publicerad av: Maria Lindgren