På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Pressmeddelande

Kiruna kommun delägare i Flexibla Bostäder i Kiruna AB

Kommunfullmäktige har beslutat ingå delägarskap i Flexibla Bostäder i Kiruna AB. Vi har en fantastisk tillväxt i Kiruna och brist på både arbetskraft och bostäder. Delägarskapet gör det möjligt för oss att utöka bostadsbeståndet, säger Kristina Zakrisson.

Flexibla Bostäder i Kiruna AB kommer att ägas av moderbolaget Flexibla Bostäder Nord AB (51 %), LKAB (24,5 %) och Kiruna kommun (24,5 %). Moderbolaget Flexibla Bostäder Nord AB ägs av Inlandsinnovation, Sparbanken Nord och Partner Invest Norr.

Bolaget ska bygga enfamiljs-, par-, rad- och flerfamiljshus i blandad bebyggelse. Husen ska vara prefabricerade hus och kommer att hålla hög standard med flexibel planlösning och smakfull design och interiör.

Konceptets tanke är att kommunen lånar upp kostnaden för mark och markarbeten och vidarefakturerar lånekostnaden som tomträttsavgäld till Flexibla Bostäder i Kiruna AB och att detta ska vara kostnadsneutralt för kommunen. Byggproduktionen ska upphandlas och konkurrensutsättas.

– Vi behöver några hundra bostäder redan idag på grund av den högkonjunktur och tillväxt som råder. Det beror bland annat på att ungdomarna i Kiruna har jobb och råd att hyra egen lägenhet. Sedan behöver vi öka invånarantalet i kommunen med minst ett par tusen människor de närmaste åren, på grund av pensionsavgångar och fortsatt förväntad tillväxt. Därutöver måste bostäder också ersättas som rivs på grund av malmbrytningen, säger Kristina Zakrisson. Så det handlar om väldigt mycket bostäder som måste byggas inom de kommande åren i Kiruna.

Bild på villa
Bild på villa i högre upplösning. Foto: Älvsbyhus. (612 kB PNG)

Bild på parhus
Bild på parhus i högre upplösning. Foto: Lindbäcks Bygg, Maria Åsen. (9 MB jpg)

Bild på flerfamiljshus
Bild på flerfamiljshus i högre upplösning. Foto: Lindbäcks Bygg, Per Pettersson. (4 MB jpg)


För ytterligare upplysningar
Kristina Zakrisson, kommunalråd, telefon: 070-736 56 57. Kjell-Åke Nilsson, VD Flexibla Bostäder Nord AB, telefon: 070-576 02 29.


Publicerad av Ulrika Hannu