På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Pressmeddelande

Kirunabornas nya vardagsrum är utsett

Fem arkitektteam har deltagit i tävlingen för nytt stadshus i Kiruna. I dag den 13 september 2013, har en vinnare utsetts. Bakom Kirunas framtida stadshus, Kristallen, står Henning Larsen Architects A/S från Danmark.

- Vi är stolta över att ha vunnit tävlingen. Kirunas nya stadshus blir ett hus för hela staden. Byggnaden är en manifestation över Kirunas speciella karaktär, historia och kultur. Det nya stadshuset blir ett landmärke för Kiruna i hela regionen. Vi har mycket god erfarenhet av att bygga i Sverige och ser fram emot att arbeta ytterligare med detaljerna i projektet, säger Peer T. Jeppesen från Henning Larsen Architects.

Efter en omfattande urvalsprocess har alltså tävlingsjuryn fattat sitt beslut. Kristallen bygger på idén om kontraster och spännande möten. En rund snövit form omsluter en lysande kristall som syns från långt håll. Det går att röra sig och mötas i hela huset och uppleva spännande och vackra rum med utsikt över staden och landskapet. Kiruna kommuns stora konstsamling är närvarande i hela huset. Kiruna kommer att behålla flera uppskattade egenskaper från det befintliga stadshuset. Exempel på det är vardagsrummet och den välkomnande öppenheten i en helt ny och modern gestalt. 

- Kristallen är ett stadshus att vara stolt över och vi är mycket glada över att i dag kunna presentera det här bidraget som vinnare. För att ta fram vinnaren har vi tagit hjälp av flertalet experter och olika utlåtanden. Vi har också fått in mycket kommentarer från allmänheten och dem har vi självklart tagit med i juryarbetet, säger Lisbeth Nilsson, tävlingsjuryns ordförande.

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson vill poängtera det faktum att Kirunaborna och tävlingsjuryn har haft Kristallen som gemensam favorit.

- I de kommentarer som kommit in från invånarna har majoriteten skrivit att de gillar just Kristallen, precis som tävlingsjuryn, och det tycker jag verkligen är roligt. Personligen tycker jag att huset ser både inbjudande och intressant ut och att jag är helt övertygad om att det blir lika omtyckt som vårt nuvarande stadshus, säger Kristina Zakrisson.

Tävlingen om ett nytt stadshus i Kiruna har föregåtts av en stadsbyggnadstävling. Vinnarna i den tävlingen, White arkitekter tillsammans med Ghilardi Hellsten arkitekter, offentliggjordes den 4 mars i år. I det vinnande bidraget pekas platsen för det framtida stadshuset ut. Tillsammans med White arkitekter och Ghilardi Hellsten arkitekter har Kiruna kommun sedan mars arbetat med en strukturplan för det nya Kiruna. Det nya stadshuset, som är en av de första byggnaderna som byggs i det nya Kiruna, ska bidra till stadsutvecklingens målsättningar.

Kristallen har tagits fram av Henning Larsen Architects A/S i samarbete med WSP Sverige AB, Temagruppen Sverige AB, UiWE.

Kristallen finns publicerad i sin helhet på:

www.kiruna.se/Stadsomvandling/Nya-Kiruna/Arkitekttavling-nytt-stadshus/Tavlingsbidragen/

 

Henning Larsens Architects A/S:

www.henninglarsen.com

För mer information:

Kristina Zakrisson, Kommunalråd, Telefon: 070-7365657

Lisbeth Nilsson, Tävlingsjuryns ordförande, Telefon: 070-6945899

Josefine Lykke Jensen, Henning Larsen Architects, Telefon: +45 8231 3186


För ytterligare upplysningar
Ulrika Isaksson, informatör, 0980-70823


Publicerad av N N