På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Pressmeddelande

Kommunfullmäktige sa ja till Kristallen

Beslut om nya stadshuset milstolpe för Kiruna

Den 23 september 2013 beslutade kommunfullmäktige att säga ja till det vinnande förslaget Kristallen i arkitekttävlingen för nytt stadshus i Kirunas nya stadskärna. Kommunfullmäktige röstade därmed i enlighet med kommunstyrelsens förslag, att det vinnande förslaget Kristallen läggs till grund för utformande av nytt stadshus. Kristallen bygger på idén om kontraster och spännande möten. En rund snövit form omsluter en lysande kristall som syns från långt håll. I de kommentarer som vi fått från invånare i Kiruna, har majoriteten skrivit att de gillar just Kristallen och det känns väldigt roligt, säger Kristina Zakrisson, kommunalråd i Kiruna. Bakom Kirunas framtida stadshus, Kristallen, står Henning Larsen Architects A/S från Danmark.

Nu fortsätter arbetet i det nya Kiruna. Kiruna kommun arbetar just nu med att ta fram en utvecklingsplan för den nya stadskärnan och där ingår också det nya stadshuset. Utvecklingsplanen tas fram i samarbete med White Arkitekter och Ghilardi Hellsten Arkitekter, som vann arkitekttävlingen för ny stadskärna i våras. Utvecklingsplanen kommer att behandlas i kommunstyrelsens arbetsutskott den 7 oktober. Byggstart för det nya stadshuset planeras till hösten 2014, med LKAB som byggherre. När byggnaden är klar övergår den i kommunal ägo. Det nya stadshuset ska stå klart för inflyttning i oktober 2016. Tävlingen har arrangeras i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Kristallen

Illustration: Henning Larsen Architects A/S 


För ytterligare upplysningar
Kristina Zakrisson, Telefon: 070-7365657.


Publicerad av Marianne Nordmark