På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Pressmeddelande

Nya utvecklingsmöjligheter för Torneträskområdet

Idag den 31 mars antar kommunfullmäktige i Kiruna en fördjupad översiktsplan för Torneträskområdet.

– Vår fjällvärld är en till stora delar oslipad diamant. Den här planen möjliggör fler husvagnsplatser och fritidsboenden, säger Niklas Sirén, vice kommunstyrelseordförande. Samtidigt ger översiktsplanen möjligheter för våra näringar att utvecklas på ett hållbart sätt.

Torneträskområdet är ett mycket betydelsefullt område för boende, rekreation, turism och renskötsel. Området har stora möjligheter att utvecklas och intresset är stort för utbyggnad av verksamheterna främst i Björkliden och Riksgränsen – Katterjokk. Det finns stor efterfrågan på fritidsbostäder och husvagnscampingplatser i hela Torneträskområdet.

Renskötsel bedrivs i hela området och utgör en viktig näring sedan lång tid tillbaka. Inom området verkar Talma och Gabna samebyar och Gielas renbetesdistrikt. Vissa delar av Torneträsk utgör riksintresse för rennäringen.

– Idag kommer vi att fatta beslut om hur Torneträskområdet ska utvecklas, säger Ragnhild Nilsson, 2:e vice kommunstyrelseordförande. Genom att arbeta tillsammans med berörda samebyar har vi lyckats hitta bra lösningar. Vi vet att efterfrågan på olika former av fritidsboende är stor bland kirunaborna och därför är frågan prioriterad för oss, menar Ragnhild Nilsson.

vårmåne ovanför torneträsk

Ovanstående bild för nedladdning.

Barn vid Torneträsk med Lapporten i bakgrund

Ovanstående bild för nedladdning.

För mer information, kontakta kommunledningen:

Kristina Zakrisson, kommunalråd (s), 070-7365657

Niklas Sirén, vice kommunstyrelseordförande (v), 073-181 37 92

Ragnhild Nilsson, 2:e vice kommunstyrelseordförande (sl), 070-673 44 14

Publicerad av Ulrika Hannu