På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Pressmeddelande

Stort intresse för att bygga i det nya Kiruna

Tolv byggföretag har anmält intresse att bygga i nya Kiruna i och med den inbjudan till markanvisning som kommunen har skickat ut. ”Det känns väldigt roligt att det är så många som har lämnat förslag”, säger Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson.

illustration av nya Kiruna
1 kvarter med hotell och bostäder, butiker mot handelsgatan.

Observera nya bilder har nu tillkommit! Se länk nedan:

Bilderna samlade för visning och nedladdning på stadsomvandlingswebben

Tidigare i höst skickade Kiruna kommun ut en inbjudan till markanvisning för tio kvarter i Kirunas nya stadskärna där torg och handelsgata ska ligga. Inbjudan innebar att byggföretag kunde lämna förslag på vad de ville bygga samt hur byggnaderna skulle kunna se ut. I de tio kvarteren är tidigare bestämt att kommunens bolag Kirunabostäder AB kommer att bygga och disponera kvarter 8. Dessutom äger gruvföretaget LKAB mark och har beslutat att tills vidare behålla kvarter 4 och 6.

I inbjudan till markanvisning så angav kommunen sju stadsbyggnadsprinciper som byggföretagen hade att följa. Principerna är knutna till utvecklingsplanen för den nya stadskärnan, som kommunfullmäktige antog i våras. I februari 2015 avgörs vilka företag som erbjuds möjlighet att bebygga de olika delarna av marken.

-Siktet är att vi inom fem år ska ha ett nytt centrum. Det jobbet börjar riktigt på allvar nu, avslutar Kristina Zakrisson, kommunalråd. 

Kristina Zakrisson
Kristina Zakrisson (bild i högre upplösning)


För ytterligare upplysningar
Kristina Zakrisson, kommunalråd, 070-736 56 57, Eva Ekelund, mark- och exploateringschef 0980-755 82, Göran Cars, stadsutvecklare 0980-707 07.


Publicerad av Marianne Nordmark