På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Pressmeddelande

Vernissage med Kirunastipendiaten 2019

Kiruna Kommun har glädjen att bjuda in till vernissage med Kirunastipendiat 2019, Kristina Nilsdotter. Utställningen pågår till och med den 28 september.

Kristina Nilsdotter är en bildkonstnär härrörande från Luleå. Hon arbetar främst med skulptur och måleri i olika tekniker. Inspiration till sitt konstnärskap hämtar hon i skapande stund där hon genom arbetet finner uttryck, helhet och sammanhang som hon inte alltid planerat från början. Kristina Nilsdotter har en förkärlek till sagobetonade bilder, men det finns även en ambition att förmedla allvarligare, och för henne mer personligt angelägna ämnen.

Juryns motivering till utmärkelsen:

Med säker hand väcker hon materialet till liv och gestaltar både allvar och lekfullhet”

Vernissagen äger rum den 4 september, klockan 18.00 i Kiruna Konsthall på Föreningsgatan 15A i Citygalaxen.

Kristina Nilsdotter.

 

Kirunastipendiet- en folklig 60- åring som sätter konsten i centrum

Kirunastipendiet instiftades 1959 och tillkom som ett samarbete mellan Kiruna Konstgille och Kiruna Kommun. Syftet med Kirunastipendiet är dels att göra Kiruna känt bland konstnärerna som ett värdefullt och intressant motivområde, dels att stimulera konstintresset i kommunen genom att ge invånarna möjlighet att bekanta sig med högklassig aktuell svensk konst.

Kirunastipendiets stipendiebelopp är 40000 kronor. Kommunen köper även in konst av stipendiaten för cirka 40000 kronor. Dessutom bor stipendiaten en månad per år i den konstnärslägenhet som kommun tillhandahåller och behåller den förmånen efterkommande tid.

Juryn för Kirunastipendiet består av representanter för Konstnärernas Riksorganisation, Svenska Konstnärsförbundet, Kiruna Konstgille samt Kiruna kommuns kulturutskott.


För ytterligare upplysningar
Malin Rolund, kultursekreterare, telefon: 0980-70883, e-post: malin.rolund@kiruna.se


Publicerad av Ulrika Isaksson