På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Alkohol och droger

Innan kroppen och hjärnan vuxit färdigt är man känsligare för skador och sjukdomar som alkohol kan ge och ska inte dricka alls. För att skydda den som är ung finns det därför åldersgränser för när man får köpa alkohol.

Vad är för mycket? Eftersom det kan vara stor skillnad mellan hur olika personer påverkas av alkohol, kan man aldrig jämföra sitt eget drickande med andras. Det viktigaste är inte exakt hur mycket man dricker, utan att man är uppmärksam på andra saker som kan vara tecken på att man har eller håller på att få problem med alkohol. Det kan till exempel vara:

Att man tål mer. Dricker man ofta vänjer sig kroppen och man behöver mer alkohol än tidigare för att bli full. Att man dricker mer än man hade tänkt. Att man dricker så mycket att man får minnesluckor. Det kan vara ett tecken på att hjärnan börjat skadas. Att man känner att man behöver dricka igen "dagen efter", för att må bättre eller för att man känner ett sug. Att man fortsätter dricka fast man mår dåligt på något sätt. Att drickandet gör att det går sämre i skolan eller på jobbet eller att man struntar i aktiviteter. Att ens drickande förstör relationer med kompisar eller familjen. Att man inte erkänner för sig själv hur mycket man dricker, och inte vill prata med andra om det. Att man blir nedstämd, irriterad eller får ångest. Det kan bero på att man gjort något man ångrar eller skäms för när man varit full, att man vet att man dricker för mycket, eller att kroppen och hjärnan reagerar på alkoholen. Att man ofta känner sig rastlös. Att man får sömnproblem. Att man får ont eller andra problem med magen.

Att dricka för mycket kan också leda till att man hamnar i riskfyllda situationer. Det kan till exempel vara en olycka, bråk eller misshandel, att man har sex fast man inte vill eller sexuella övergrepp. Alkohol kan även göra att man själv gör saker som man inte borde, att man begår brott, skadar sig själv eller någon annan, det kan till och med uppstå livsfarliga situationer.

Alkoholmissbruk innebär att man gång på gång ställer till det för sig, när man har druckit. Alkoholmissbruk är inte samma sak som att vara alkoholberoende, men de hör ihop. Risken för att bli alkoholberoende är större om man dricker ofta eller mycket.

Publicerad av: Lotta Engvall

Senast ändrad: 2018-09-17